Selger klarer ikke å fikse bilen

Selger har en utbedringsrett, men den er ikke evigvarende. Vi skal her se nærmere på hva som kan gjøres når du opplever at selger ikke klarer å fikse bilen. Forbrukerkjøpsloven stiller i § 30 krav som må oppfylles. Dersom de ikke kan ansees oppfylt kan kjøper isteden kreve heving av bilkjøpet.

Heving av bilkjøp når forhandler ikke klarer å utbedre mangelen

Når du kjøper bil fra en forhandler og bilen viser seg å ha feil eller mangler, har du som forbruker sterke rettigheter etter forbrukerkjøpsloven. Hvis selgeren ikke klarer å rette feilen innen rimelig tid eller forsøket på utbedring mislykkes, kan det være grunnlag for å kreve heving av bilkjøpet. Her går vi gjennom de viktigste juridiske vilkårene.

1. Det må foreligge en mangel

For at du skal kunne kreve heving, må bilen ha en mangel i lovens forstand. Det avgjørende er om bilen avviker fra det som er avtalt, eller fra det du som kjøper med rimelighet kunne forvente, jf. forbrukerkjøpsloven §§ 15 og 16. Dette kan være feil som reduserer bilens verdi eller funksjonalitet. Mangelen må ha vært til stede ved levering, jf. § 18.

2. Selgerens rett til å forsøke utbedring

Dersom det foreligger en mangel, har forhandleren normalt rett til å forsøke å rette feilen eller tilby omlevering – altså levere en annen tilsvarende bil – jf. § 29. Dette må skje innen rimelig tid og uten vesentlig ulempe for deg som kjøper.

Dersom feilen ikke lar seg løse, stadig kommer tilbake, eller reparasjonene trekker ut i tid, kan du kreve prisavslag eller heving av kjøpet, jf. § 31 og § 32.

3. Mangelen må ikke være uvesentlig

Heving krever at mangelen ikke er uvesentlig. Dette følger av § 32, som sier at du kan heve kjøpet «med mindre selgeren beviser at mangelen er uvesentlig». Dette er et lavere terskel enn etter kjøpsloven, hvor det kreves at mangelen er vesentlig.

I Rt. 2015 s. 321 slo Høyesterett fast at vurderingen skal ta utgangspunkt i alminnelige prinsipper, men at hensynet til forbrukerbeskyttelse taler for en lavere hevingsterskel. Det legges særlig vekt på hvilken betydning feilen har for bilens bruk, samt hvor belastende gjentatte reparasjoner er for deg som kjøper.

4. Selgerens rett til avhjelp må være oppfylt eller bortfalt

Selgeren kan motsette seg heving dersom han har rettet eller omlevert uten forsinkelse og uten vesentlig ulempe for forbrukeren. Dette følger av § 29. Men hvis mangelen ikke blir løst, eller det blir åpenbart at selgeren ikke kan rette i samsvar med loven, kan du gå videre med krav om heving.

I noen tilfeller kan du også nekte ytterligere utbedringsforsøk – dersom du ikke med rimelighet kan forventes å akseptere dem, jf. § 29 tredje ledd siste punktum.

5. Du må ha reklamert innen rimelig tid

For å kunne gjøre mangelen gjeldende, må du reklamere innen rimelig tid etter at du oppdaget feilen, jf. § 27. Fristen er aldri kortere enn to måneder. I tillegg gjelder en absolutt reklamasjonsfrist: to år etter kjøp (eller fem år dersom bilen er ment å vare vesentlig lenger).

For å være på den sikre siden bør du reklamere skriftlig så snart du forstår at mangelen ikke lar seg utbedre på en tilfredsstillende måte.

Oppsummering

Du kan kreve heving av bilkjøpet dersom:

  • Det foreligger en mangel etter lovens definisjon

  • Selgeren ikke har klart å rette feilen eller tilby omlevering innen rimelig tid

  • Mangelen ikke er uvesentlig

  • Du har reklamert i tide

Rettslig utgangspunkt for hevingsretten finner du i forbrukerkjøpsloven § 32, supplert av § 29 om selgerens avhjelpsrett. Forarbeidene til loven (Ot.prp. nr. 44 (2001–2002)) legger vekt på at hevingsterskelen er lavere enn etter kjøpsloven, nettopp for å beskytte forbrukeren i slike situasjoner.

Dersom mangelen ikke lar seg løse, eller dersom reparasjonene blir en belastning, vil heving ofte være den riktige løsningen. Dette gjelder særlig når det er snakk om en feil som går utover bilens funksjon eller sikkerhet.

Har du en sak å gå videre med?

Vi har spesialisert oss på bilsaker og kan raskt vurdere om du har et hevingskrav du kan fremme. Vår vurdering er gratis og uforpliktende – du velger selv om du vil gå videre etter å ha fått vår vurdering.

Rettshjelpsdekning via bilforsikringen

Visste du at de fleste bilforsikringer dekker advokatutgifter? Hvis du har kjøpt bilen som privatperson og hatt den forsikret, eller solgt bilen og hatt den forsikret på salgstidspunktet, kan du få dekket advokathjelp gjennom rettshjelpsforsikringen. Denne dekker normalt inntil kr 100 000 i advokatutgifter, mot en egenandel. Vi hjelper deg gjerne med å søke om dekningen.