Har du kjøpt bil og den viser seg å ha feil og mangler? Eller har selger solgt med uriktige opplysninger? Mangel vil det også fort være hvis selger har holdt tilbake opplysninger om negative forhold ved bruktbilen. Det kan være krevende å navigerer i hvilket rettigheter man har ved kjøpt av bruktbil. Vi kommer derfor i det følgende med noen nyttige utgangspunktet om temaet.
Ved kjøp av bruktbil er det mange som opplever usikkerhet rundt hva de egentlig har krav på hvis noe går galt. Kanskje bilen har feil du ikke ble opplyst om, eller kanskje den ikke svarer til det som var avtalt. Som kjøper har du rettigheter – men de varierer avhengig av om du har kjøpt bilen av en forhandler eller en privatperson.
Nedenfor går vi gjennom hva du som kjøper bør være klar over, og hva du kan gjøre dersom det oppstår problemer etter kjøpet. Felles i alle tilfeller er prinsippet om avtalen mellom partene er det grunnleggende utgangspunktet. Avtalens innhold må søkes fastlagt og når det er gjort må man vurdere hva dette leder til. Her er det rom for mye skjønn og innimellom vanskelige bevismessige grensedragninger, særlig i de tilfeller man har inngått mer spesifikke avtaler.
Kjøp fra bilforhandler – du er godt beskyttet
Dersom du har kjøpt bruktbil fra en forhandler, gjelder forbrukerkjøpsloven. Dette gir deg en rekke rettigheter du ikke får ved kjøp fra privatperson. Forhandleren har ansvar for at bilen er i den stand du med rimelighet kunne forvente. Det er ikke lenger lov å selge bilen “som den er” hvis det går på bekostning av forbrukerens rettigheter. Forhandler må tydelig opplyse om alle feil og mangler ved bilen før avtaletidspunktet.
Du har reklamasjonsfrist på fem år. I tillegg må du reklamere innen rimelig tid etter at du oppdaget feilen – normalt innen to måneder til tre måneder. Har man oppdaget en mangel er det ikke noe å vente med. Vi anbefaler alltid skriftlig reklamasjon.
Bilen anses som mangelfull dersom den har tekniske feil, avvik fra informasjonen som ble gitt, eller ikke fungerer som man kan forvente av en tilsvarende bruktbil. Det samme gjelder i de tilfeller selger har forsømt å opplyse om negative forhold ved bilen som selger som et minimum burde kjenne til.
Eksempler på mangler: – Skjulte feil med motor, girkasse eller elektronikk – Feilaktige opplysninger om kilometerstand eller tidligere skade – Vesentlig rust eller fukt som ikke ble informert om
Hvis det foreligger en mangel, kan du kreve retting, omlevering, prisavslag, heving eller erstatning – avhengig av hvor alvorlig mangelen er og hva som er praktisk mulig.
Etter endringer i loven fra 01.01.24 skal det i utgangspunktet legges til grunn at feil og mangler som viser seg innen to år etter overtagelse også er feil som var tilstede ved kjøpet. Fra dette utgangspunktet kan bilforhandler føre bevis som kan gi en annen vurdering.
Kjøp fra privatperson – kjøpsloven gjelder
Dersom du har kjøpt bruktbil av en privatperson, gjelder kjøpsloven. Her er rettighetene dine noe svakere, og det er mer vanlig at bilen selges “som den er”. Dette betyr likevel ikke at du står uten beskyttelse. Avtalen skal fortsatt holdes. Med andre ord kan også du som kjøper innarbeide avtalepunkter i kjøpsavtalen. Såfremt selger godtar og disse vedtas gjelder det grunnleggende prinsippet om at avtaler skal holdes. Fremgår det for eksempel at bilen skal ha full servicehistorikk der servicer er utført etter fabrikkens retningslinjer så vil det være en mangel om dette ikke stemmer. Det samme vil være tilfelle om bilen skulle ha vinterdekk, men blir levert uten.
Selv med forbehold om "som den er", har du rettigheter dersom selger: – Har tilbakeholdt viktige opplysninger – Har gitt uriktige opplysninger – Har solgt en bil med en vesentlig skjult mangel. Med "skjult" sikter vi her til forhold verken kjøper eller selger var klar over. Vesentlighetskravet tilsier at det skal en del til.
Mange tror at kjøpsloven ikke gir mulighet for heving, men det stemmer ikke. Det følger av kjøpsloven § 39 at du kan heve kjøpet dersom det foreligger et vesentlig kontraktsbrudd. Det avgjørende er hvor alvorlig feilen er, og hvordan den påvirker bilens verdi og bruk. Et eksempel på forhold som kan lede til heving er motorhavari med kostbare utbedringskostnader, og hvor dette var helt uforventet basert på alder, km stand, vedlikeholdshistorikk med mer.
Hva må du gjøre hvis bilen er mangelfull?
Det første du må gjøre er å reklamere skriftlig så raskt som mulig. Forklar hva som er galt, og at du mener det foreligger en mangel. Be om at selger tar stilling til kravet innen rimelig tid – for eksempel innen 7 dager.
Husk at du har bevisbyrden. Det betyr at du må dokumentere hva som er feil. Bilder, verkstedsrapporter, takst fra NAF eller annen fagkyndig uttalelse kan være avgjørende for å vinne frem.
Hvis det er tale om heving, må du sende en hevingserklæring og kreve tilbakebetaling. Du kan også ha krav på renter og eventuell erstatning for kostnader du har hatt som følge av mangelen.
Når bør du kontakte advokat?
Dersom du møter motstand fra selger, eller blir møtt med et avslag, kan det være riktig tidspunkt å søke juridisk bistand. Ved krav om heving eller større beløp i tvist, anbefales det sterkt å få en vurdering av en biladvokat. Du kan ha krav på rettshjelpsdekning via bilforsikringen, som dekker inntil 100 000 kroner i advokatutgifter mot en egenandel.
Hos Biladvokaten.no tilbyr vi gratis og uforpliktende vurdering av saken. Vi ser raskt om du har grunnlag for å gå videre, og gir deg en anbefaling på veien videre.
Oppsummering
Du har sterke rettigheter som kjøper av bruktbil, men det er viktig å kjenne til reglene som gjelder for din situasjon. Kjøp fra forhandler gir deg best beskyttelse, men selv ved kjøp fra privatperson kan du kreve retting, prisavslag eller heving dersom bilen er mangelfull.
Det viktigste du kan gjøre er å reklamere skriftlig, samle dokumentasjon og handle innen fristene. Usikker på hvordan du står i saken? Ta kontakt med oss for en vurdering – det koster ingenting å spørre.