Har du nylig kjøpt en bil som viser unormalt høyt oljeforbruk? Dersom det ikke foreligger synlige lekkasjer, kan årsaken ofte være en indre lekkasje i motoren – noe som i mange tilfeller innebærer en alvorlig mekanisk feil.
Et høyt oljeforbruk skyldes gjerne slitasje i stempelringer, ventilstyringer eller andre komponenter som gjør at motoren forbrenner olje. Når dette oppstår, vil det i mange tilfeller være nødvendig med total utskifting eller overhaling av motoren – noe som er både kostbart og tidkrevende. Du kan ha krav på heving av kjøpet, prisavslag og erstatning.
Hva skyldes høyt oljeforbruk?
Dersom bilen ikke har synlige oljelekkasjer utvendig, er det ofte snakk om en indre lekkasje i motoren. Dette betyr at motoren forbrenner olje, som regel fordi det er slitasje på stempelringer, ventiltetninger eller toppakning. Slike skader gjør at motoren trekker olje inn i forbrenningskammeret, noe som medfører både økt utslipp og potensielt store skader over tid.
Et normalt fungerende motoranlegg skal ikke ha høyt oljeforbruk. Når dette først oppstår, kan det bety at hele motoren må overhales eller byttes – noe som fort koster titusener av kroner.
Biladvokaten har jobbet med reklamasjonssaker på bil, herunder hevingssaker, siden 2013. Les videre om hva som er viktig å huske på i disse sakene.
Når er oljeforbruket høyt?
Her må man ta utgangspunkt i type bil. Har du kjøpt en BMW M5 med kraftig motor kan noe oljeforbruk være helt påregnelig og normalt. Har du derimot kjøpt en mer ordinær bil må det ringe en bjelle hvis oljelampen lyser. Dette kan tale for at bilen bruker for mye olje. De fleste biler som brukes normalt har ikke behov for etterfylling av olje mellom servicene. Har du mistanke om høyt oljeforbruk anbefaler vi skriftlig reklamasjon til selger. Hør med merkeverksted hva som er akseptabelt oljeforbruk på din bil og vurder en skikkelig oljeforbruksmåling hos merkeverksted. NB! Ikke gå å "vent og se". Du risikerer i så fall at tiden løper fra deg og selger vil hevde at du har reklamert for sent.
Når er oljeforbruk en mangel etter loven?
Dersom selgeren ikke har opplyst om oljeforbruket før kjøpet, og dette ikke er forventet ut fra bilens alder og kilometerstand, kan det foreligge en mangel i lovens forstand. Etter forbrukerkjøpsloven § 16 (eller kjøpsloven § 17 ved privatkjøp) har du krav på at bilen er i den stand du med rimelighet kunne forvente. Bilen skal også være som avtalt.
En bil som bruker store mengder olje og krever motorbytte, vil normalt ikke oppfylle dette kravet. Feilen vil da kunne anses som en vesentlig mangel, særlig dersom det er snakk om en nyere bil, eller dersom oljeforbruket var skjult og ikke ble nevnt før kjøpet.
Har selger opplyst at bilen "bruker olje", mens det viser seg at oljeforbruket er svært høyt, må det vurderes konkret om forholdet er en mangel.
Har du kjøpt bilen "som den er", kan høyt oljeforbruk fortsatt være en mangel. Men, har det gått lang tid etter overtagelsen og bilen ikke har komplett servicehistorikk vil risikoen i sin helhet kunne ligger hos deg som kjøper. Da er det ikke en mangel etter loven. Har du for eksempel akseptert at bilen du kjøpte har "hoppet over" servicer og dette er årsaken til oljeforbruket vil du neppe kunne vinne frem såfremt ikke avtalevilkårene tilsier noe annet.
Ofte ser vi imidlertid at biler markedsføres med komplett servicehistorikk, uten at det stemmer. Dette er mangel i seg selv. Hvis bilen i tillegg bruker altfor mye olje har du mest sannsynlig en god sak.
Hva kan du kreve av selger?
Dersom det foreligger en mangel, har du flere alternativer:
-
Utbedring: Selger kan være forpliktet til å dekke utbedring av feilen. Dette forutsetter at det er teknisk mulig og at kostnaden ikke er urimelig høy.
-
Prisavslag: Du kan kreve forholdsmessig prisavslag dersom du ønsker å beholde bilen, men mener prisen ikke står i samsvar med feilens omfang.
-
Heving av kjøpet: Dersom oljeforbruket er vesentlig og bilen ikke lar seg reparere innen rimelig tid eller på en tilfredsstillende måte, kan du kreve å få heve bilkjøpet. Det innebærer at bilen leveres tilbake, og du får pengene igjen.
Reklamasjon og dokumentasjon
For å gjøre krav gjeldende må du reklamere innen rimelig tid etter at du oppdaget eller burde oppdaget oljeforbruket. Reklamasjonen bør alltid være skriftlig og inneholde en tydelig beskrivelse av problemet og hva du krever.
Du bør også skaffe til veie:
-
Verkstedsrapport eller takstrapport
-
Måling av faktisk oljeforbruk per 1000 km
-
Servicedokumentasjon
-
Bilde- eller videodokumentasjon (hvis relevant)
Jo bedre dokumentasjon du har, desto sterkere står du i en eventuell tvist. I veldig mange tilfeller påstår selger at feilen ikke kan ha vært tilstede ved kjøpet. Det gjelder å kunne sannsynliggjøre det motsatte, særlig dersom du har kjøpt bil fra privatperson. I saker etter forbrukerkjøpsloven skal mangelen regnes for å ha vært tilstede forut for kjøpet dersom mangelen viser seg innen 2 år etter salget(6 måneder for avtaler inngått før 01.01.24). Dette med mindre noe annet kan sannsynliggjøres.
Vurderer du å gå videre med krav mot selger?
Høyt oljeforbruk er ofte et tegn på mer alvorlige feil som kan koste deg dyrt. Mange kjøpere vegrer seg for å ta affære, men sitter igjen med en bil som er langt mindre verdt enn de trodde. Dersom du mistenker at bilen du har kjøpt har en alvorlig feil, anbefaler vi å få en juridisk vurdering av saken så tidlig som mulig, særlig dersom du har sendt reklamasjon og selger avviste kravet ditt.
Kontakte advokat i oljeforbrukssak?
Dersom avtaler gir grunnlag for å si at oljeforbruket på bilen utgjør et avvik fra det du kunne forvente, og selger har avvist din reklamsjon, anbefales det å kontakte advokat. Dette hvis du har kjøpt en bil til rundt kr 100 000 eller mer. Ved lavere kjøpesummer vil det som regel ikke lønne seg å benytte advokat i saken. Du får rettshjelpdekning over bilforsikringen og denne dekker mye av advokatutgiftene. Det påløper imidlertid en egenandel.
Biladvokaten har lang erfaring med oljeforbrukssaker
Vi har løst flere titals oljeforbrukerssaker over mange år. Vi har således lang erfaring med denne sakstypen konkret, også i forhold til prosedyre i retten.
Hos Biladvokaten.no tilbyr vi en gratis og uforpliktende vurdering av din sak. Vi har erfaring fra et stort antall bilsaker og vet hvordan vi skal gå frem for å få gjennomslag – enten det er snakk om heving, prisavslag eller erstatning. Husk at du ved dokumentert uenighet med motpart har krav på rettshjelp.
Send oss en kort beskrivelse av kjøpet og hva du har oppdaget – så gir vi deg en rask tilbakemelding på hva du kan kreve og hvordan du bør gå frem.