Heving av kjøpet – bilen har vært kondemnert eller innløst

Har du kjøpt en bil som tidligere har vært kondemnert eller innløst – uten at dette ble opplyst før kjøpet? Da anses bilen som mangelfull etter loven. I denne artikkelen ser vi nærmere på de viktigste rettslige og faktiske momentene som kan gi grunnlag for å heve bilkjøpet i slike tilfeller.

Kondemnert bil – hvorfor?

En bil som er kondemnert eller innløst, har vært utsatt for en skade som gjorde at forsikringsselskapet vurderte det som lite hensiktsmessig å reparere den. Det kan skyldes store økonomiske kostnader, eller at bilen ikke lenger anses som trygg å bruke.

Problemer med tidligere kondemnerte biler

⚠️ Mange slike biler blir ikke reparert forskriftsmessig. Arbeidet kan være ufagmessig utført og mangelfullt.

⚠️ Bilens historikk setter spor i markedet. En tidligere kondemnert bil vil ofte være mindre attraktiv enn en tilsvarende bil uten slik historikk.

⚠️ Det kan reises spørsmål om bilen tåler en ny, alvorlig kollisjon – og om reparasjonene faktisk ivaretar sikkerheten.

Det er ikke ulovlig å selge en bil som har vært kondemnert, men det krever åpenhet. Selger bør opplyse om dette både i salgsannonsen og i kjøpekontrakten. Det anbefales også å legge ved all relevant dokumentasjon knyttet til skaden og reparasjonen.

Rettslige vurderinger

Etter kjøpsloven skal bilen være i samsvar med det som er avtalt, jf. kjøpsloven § 17. Dersom bilen avviker fra det som er avtalt eller det kjøperen med rimelighet kunne forvente, foreligger det en mangel.

Det at en bil tidligere har vært kondemnert er som regel et vesentlig forhold for en kjøper. Det kan påvirke både bilens verdi og trygghet, og det er rimelig å forvente at en kjøper blir opplyst om dette før avtale inngås.

Selv om det ikke foreligger en generell opplysningsplikt i privatrettslige bilkjøp, har Høyesterett i Rt. 2002 s. 1110 (Bodum-dommen) lagt til grunn at selger i visse tilfeller har plikt til å opplyse om forhold som er sentrale for kjøpsvurderingen. Selv ved “som den er”-forbehold skal selger videreformidle vesentlige opplysninger – særlig når selger visste, eller burde vite, om forholdet.

Dersom selger unnlater å opplyse om at bilen har vært kondemnert, og dette er et forhold kjøperen med rimelighet burde fått vite, kan det foreligge en mangel som bygger på opplysningssvikt.

I slike tilfeller vil det være naturlig å legge vekt på selgers kunnskap og erfaring med bilen. Dersom opplysningene utelates og dette får betydning for kjøpsbeslutningen, kan bilen anses å ikke svare til det kjøperen hadde grunn til å forvente.

Kjøpers beføyelser ved mangel

Dersom det foreligger en mangel, gir kjøpsloven kjøper flere rettigheter, jf. § 30. De mest aktuelle i tilfeller hvor bilen tidligere har vært kondemnert er:

Heving av kjøpet

Heving krever at mangelen utgjør et vesentlig kontraktsbrudd, jf. kjøpsloven § 39. Dersom kjøperen aldri ville inngått avtalen hvis han eller hun visste at bilen hadde vært kondemnert, taler dette sterkt for at vilkåret om vesentlighet er oppfylt. Dette gjelder særlig dersom bilen har fått redusert verdi eller reiser spørsmål om sikkerhet. Det finnes flere eksempler i praksis der manglende opplysninger om kondemnering har gitt grunnlag for heving.

Prisavslag

Dersom kjøper ønsker å beholde bilen, men mener at den er verdt mindre enn det som ble avtalt, kan prisavslag være aktuelt etter § 38. Avslaget skal reflektere forskjellen mellom avtalt pris og bilens reelle verdi. I praksis er det ofte vanskelig å fastslå dette nøyaktig, og usikkerheten vil ofte gå ut over selger – noe som kan gjøre heving til et mer passende alternativ.

Erstatning

Dersom selger har opptrådt klanderverdig ved å unnlate å informere om et vesentlig forhold, kan kjøper ha krav på erstatning etter kjøpsloven § 40. Dette gjelder typisk utgifter som er pådratt i god tro – som takst, verkstedkostnader eller annen økonomisk skade forårsaket av mangelen.

Reklamasjonsfrister

For å kunne gjøre krav gjeldende må kjøper reklamere innen rimelig tid etter at mangelen ble oppdaget, eller burde vært oppdaget, jf. kjøpsloven § 32 første ledd. I tillegg gjelder det en absolutt frist på to år fra overtakelsen av bilen, jf. § 32 annet ledd.

Dersom kjøper venter for lenge, kan man miste retten til å gjøre mangelen gjeldende. Det finnes likevel unntak, blant annet dersom selger har opptrådt grovt uaktsomt eller i strid med redelighet og god tro, jf. § 39 annet ledd.

Har du en sak å gå videre med?

Vi har lang erfaring med bilsaker og kan raskt vurdere om du har et hevingskrav. Vurderingen er gratis og uforpliktende – og du velger selv hva du vil gjøre videre.

"Alle" bilforsikringer dekker utgifter til advokat

Har du kjøpt bilen som privatperson og hatt den forsikret? Eller har du solgt en bil og fortsatt hatt forsikringen aktiv på salgstidspunktet? Da kan du ha rettshjelpsdekning via bilforsikringen din. Denne dekker normalt advokatkostnader med inntil 100 000 kroner, mot en fast egenandel. Vi hjelper deg gjerne med å få denne dekningen på plass – noe forsikringsselskapene ofte ønsker at en advokat gjør for deg.