Har du kjøpt en bil som viser seg å være chiptunet – uten at dette ble opplyst før kjøpet? Da kan du i visse tilfeller ha rett til å heve kjøpet. I denne artikkelen ser vi nærmere på når manglende informasjon om chiptuning kan gi grunnlag for heving.
Vær oppmerksom på at det brukes ulike begreper om samme inngrep – som "trimming", "optimalisering" eller "effektøkning" – men det handler i bunn og grunn om endringer i bilens motorstyring som kan påvirke både garanti, driftssikkerhet og forsikringsvilkår.
Hva er chiptuning – og hvilke konsekvenser kan det få ved bilkjøp? Kan kjøpet heves?
Har du kjøpt en bil som viser seg å være chiptunet uten at du ble informert om det før kjøpet? Da kan det være grunnlag for å heve bilkjøpet. I denne artikkelen ser vi nærmere på når manglende informasjon om chiptuning kan regnes som en mangel etter loven. Det er greit å merke seg at fenomenet omtales med ulike begreper – som trimming, motoroptimalisering eller effektøkning – men alle handler i praksis om samme type endring.
Hva menes med chiptuning?
Chiptuning innebærer at man justerer programvaren i bilens motorstyreenhet (ECU – Engine Control Unit) for å endre hvordan motoren yter. Dette kan blant annet påvirke drivstoffinnsprøytning, tenningstidspunkt og turbotrykk. Målet er gjerne å hente ut mer effekt og dreiemoment fra motoren, og i enkelte tilfeller kan det også redusere drivstofforbruket.
Ulemper og risiko ved chiptuning
Selv om chiptuning kan gi økt ytelse, fører det ofte med seg flere potensielle ulemper. Økt effekt betyr også større belastning på motor og drivverk, noe som kan føre til raskere slitasje. Mange bilprodusenter forbeholder seg retten til å nekte garantidekning dersom bilen er chiptunet. Forsikringsselskaper kan også kreve at chiptuning meldes inn, noe som kan gi høyere premie – eller i verste fall bortfall av dekning. Enkelte former for chiptuning kan gjøre at bilen ikke lenger oppfyller kravene for EU-kontroll eller utslippsstandarder, og dermed være ulovlig på vei. I tillegg vil mange kjøpere være skeptiske til å kjøpe en bil som er chiptunet, noe som kan redusere verdien. Skal du selge en bil som har vært eller er chiptunet er det viktig å opplyse om dette i salgsannonsen og kontrakten. Vår erfaring som biladvokater tilsier at det har alt godt for seg for både kjøper og selger.
Er chiptuning en mangel ved bilkjøp?
Dersom du kjøper en bil og det i ettertid viser seg at den er chiptunet uten at dette ble opplyst, kan det utgjøre en mangel etter forbrukerkjøpsloven. Denne loven gjelder når en næringsdrivende selger til en forbruker. Selger kan heller ikke fraskrive seg ansvar til ugunst for forbrukeren. Ved kjøp mellom privatpersoner kommer kjøpsloven til anvendelse, og manglende informasjon om chiptuning kan også da utgjøre en mangel. Våre biladvokater har hatt mange hevingssaker hvor opplysningen om chiptuning ikke ansees bevist som formidlet til kjøper. Dette kan medføre grunnlag for heving av kjøpet, hvilket kan bli kostbart for selger.
Hva sier loven om opplysningssvikt?
Forbrukerkjøpsloven § 16 bokstav b slår fast at det foreligger en mangel dersom selger har unnlatt å gi informasjon om forhold kjøper hadde grunn til å regne med å få, og denne unnlatelsen kan ha virket inn på kjøpet. Dette gjelder særlig dersom endringen – som chiptuning – kan påvirke bilens garanti, ytelse, forsikring eller verdi. Høyesterett har tidligere fastslått at kjøpers forventninger til bilens tilstand er avgjørende, og at informasjonssvikt kan føre til at det foreligger en mangel selv om selger ikke var klar over forholdet. Dette prinsippet ble tydelig i dommen LG-2007-10453, hvor et manipulert speedometer utløste mangelansvar til tross for at selger var i god tro.
Hvordan påvirker chiptuning avtalen?
For at det skal foreligge en mangel, må den manglende informasjonen kunne antas å ha virket inn på kjøpet. I praksis betyr dette at de fleste forbrukere ville ønsket å vite om bilen var chiptunet før de kjøpte, enten for å ta hensyn til økt slitasje, risiko for tap av garanti, eller mulighet for høyere forsikringskostnader. Det er nok at informasjonen kunne hatt betydning for kjøperens beslutning – det kreves ikke bevis for at kjøpet faktisk ville blitt avlyst. Som biladvokat i flere saker er det vår erfaring at manglende opplysninger om chiptuning kan det ansees å ha virket inn på avtalen. Terskelen i praksis er ikke høy. Dersom kjøper ser på chiptuningen som en fordel vil det naturligvis ikke komme til sak.
Tidspunktet for vurderingen
Vurderingen av om det foreligger en mangel skjer på det tidspunktet bilen ble levert. Selv om du først oppdager chiptuningen senere, har selger fortsatt ansvar dersom endringen var der ved levering. De to første årene etter kjøpet legges det til grunn at mangelen forelå ved overtakelsen, med mindre selger klarer å bevise det motsatte. Dette gjelder ved forbrukerkjøp. I saker etter kjøpsloven må kjøper sannsynliggjøre at bilen ble chiptunet for kjøper overtok bilen. I motsatt fall vil kjøpet ikke kunne heves på grunn av denne mangelen.
Hvilke rettigheter har du ved mangel?
Dersom chiptuningen regnes som en mangel, kan du som kjøper kreve retting, omlevering, prisavslag, heving eller erstatning. Dette følger av forbrukerkjøpsloven § 26. I saker som gjelder chiptuning er retting ofte lite aktuelt, ettersom endringene kan være vanskelige å reversere, og det kan ha oppstått varig skade eller slitasje. Omlevering er sjelden praktisk mulig, og det mest aktuelle blir derfor enten prisavslag eller heving av kjøpet.
Prisavslag og heving av kjøpet
Et prisavslag skal tilsvare den verdireduksjonen bilen har som følge av modifikasjonen. Men ofte er det vanskelig å fastslå eksakt hvor mye verdien er påvirket. Dersom mangelen ikke er uvesentlig, kan du ha rett til å heve kjøpet og få pengene tilbake. Flere avgjørelser fra Forbrukerklageutvalget og domstolene viser at chiptuning uten opplysninger kan gi grunnlag for heving.
Erstatning - på selvstendig grunnlag og i tillegg til heving
Du kan også ha krav på erstatning for økonomisk tap som følge av mangelen. Dette kan gjelde både direkte tap og følgeskader. Forbrukerkjøpsloven § 33 gir deg rett til dette, og det stilles ikke krav om skyld hos selgeren – ansvaret er objektivt. Erstatningskrav kan komme i tillegg til hevingskravet, såfremt det er økonomisk tap som følge av manglen utenom restiusjon av kjøpsummen.
Reklamasjonsfrist
Du må reklamere innen rimelig tid etter at du oppdaget, eller burde ha oppdaget, mangelen. I tillegg gjelder det en absolutt frist: to år etter overtakelse, eller fem år dersom bilen er ment å vare vesentlig lenger, jf. forbrukerkjøpsloven § 27. Det er derfor viktig å reagere raskt når du får kjennskap til chiptuningen. Ved manglende eller for sen reklamsjon er vår erfaring som biladvokater at hele kravet potensielt kan gå tapt.
Har du en sak du bør gå videre med?
Biladvokaten har lang erfaring med bilsaker og kan raskt vurdere om du har et krav som bør forfølges. Vurderingen er helt gratis og uforpliktende. Du bestemmer selv om du ønsker å gå videre etter at vi har sett på saken din.
Visste du at bilforsikringen din ofte dekker advokat?
Dersom du er privatperson og har hatt bilen forsikret, kan du ha rett til dekning av advokatutgifter gjennom rettshjelpsforsikringen i bilforsikringen din. Dette gjelder både for kjøper og selger. Forsikringen dekker utgifter med inntil 100 000 kroner, mot en egenandel. Vi hjelper deg gjerne med å søke om dekningen – noe forsikringsselskapene ofte foretrekker at advokat gjør på dine vegne.