Heving av bilkjøp – Biladvokaten forklarer

Er du usikker på om du har rett til heving av bilkjøp, slik at du kan få kjøpesummen tilbake? Kanskje bilen har skjulte mangler, avviker fra det som ble avtalt, eller selgeren har unnlatt å gi viktig informasjon. Å heve et bilkjøp kan virke som en tung prosess, men gjennom loven har du rettigheter. I denne artikkelen forklarer vi når du heve billkjøp, hvordan du går frem, og hva som skal til for å få kjøpesummen tilbake. Artikkelen vil også være nyttig for deg som har solgt bil som privatperson og opplevd at noen retter hevingskrav mot deg som selger. Vår hovedside om heving av bilkjøp guider deg til en rekke typetilfeller med heving som tema.

Hva innebærer heving av bilkjøp?

Biladvokaten har i en årrekke hjulpet uheldige bilkjøpere med å vurdere bilsaker. Siden 2013 har vi bistått langt over 1000 bilkjøper, og private bilselgere, med å håndtere saker om heving av bilkjøp. Vi har således opparbeidet oss mye erfaring med disse sakene. Her deler vi informasjon og kunnskap om hevingsssaker på bil. Mange av de samme prinsippene vil også gjelde kjøpsrett generelt, herunder bobil, campingvogn og båt. Vi starter med å se på hva det innebærer å heve bilkjøpet. Har du en sak hvor du er litt i stuss på hva du skal gjøre, eller du trenger hjelp i en bilsak er du alltid velkommen til å få en gratis vurdering hos oss. 

Å heve bilkjøp innebærer følgende:

  • Kjøper får tilbake kjøpesummen.
  • Kjøper har krav på renter fra betalingsdato for kjøpesummen, eller fra reklamasjonstidspunktet(hvis selger krever nyttefradrag).
  • Selger henter tilbake objektet. Fradrag for vesentlig nytte kan kreves.
  • Objektet må være i "vesentlige samme stand", eventuelt at verdireduksjon erstattes.

Etter rettspraksis er det selger som må hente bilen. Det er nok at kjøper stiller den til disposisjon.

Eventuelt nyttefradrag fastsettes skjønnsmessig. Som en tommelfingerregel anvendes ofte kr 1 til 2 per kjørte kilometer.

Når kan du heve et bilkjøp?

For å ha rett til å heving av bilkjøp, må det foreligge en vesentlig mangel ved bilen. Dette kan være:

• Skjulte feil og mangler, som motorproblemer eller elektriske feil som ikke ble opplyst om før kjøpet.
• Feilaktige opplysninger, for eksempel hvis bilen er annonsert med lav kilometerstand, men denne er manipulert.
• Avvik fra avtalen, som at du har kjøpt en bil med automatgir, men fått en med manuell.
• Manglende utbedring, hvis du har gitt selger mulighet til å rette en feil uten at det skjer innen rimelig tid.

Vi har i praksis sett at inngripende mangler som er vanskelig å utbedre, eller svært kostbare trekke i retning av heving. Eksempelvis kan det nevnes en bil som har vært kondemnert eller bil som er chiptunet. Bobil full av fukt og råte er et annet eksempel. Atter et konkret eksempel er gjentatt vannlekkasje inn i bil.

Ved forbrukerkjøp, altså kjøp der privatperson kjøper bil fra forhandler, er terskelen senket. Her refereres det ofte til "Nybil-dommen" med referanse Rt. 2015 s. 321. De siste årene har vi sett stadig mer tilfeller av nyere elbiler hvor forhandler ikke klarer å utbedre mangler med varig resultat. Dette kan gi hevingsgrunnlag. Mange elbiler sliter med gjentatte feil og mangler som gjør at de til stadighet må taues inn på verksted der mangelen fremstår som den samme for forbrukeren. Her har vi behandlet mange saker for klienter. Ofte finner vi raske og effektive løsninger hvor det mest vanlige er at forhandler kjøper bilen tilbake for en avtalt sum. Poenget her er at partene slipper å bli stående i en lang konflikt. Begge "gir" noe som et alternativ til rettslig prosess.

Dersom mangelen er alvorlig nok til å påvirke bilens verdi eller bruk vesentlig, kan du kreve heving av bilkjøp for å få tilbake kjøpesummen, renter og økonomisk tap som følge av mangelen. Ta kontakt med oss hvis du lurer på om du har en hevingssak, så sjekker vi dette gratis for deg.

Hva sier loven om heving av bilkjøp?

Ved kjøp fra forhandler er du beskyttet av forbrukerkjøpsloven, som gir deg fem års reklamasjonsfrist og sterkere rettigheter. Ved kjøp fra en privatperson gjelder kjøpsloven, som gir noe svakere vern – men du har likevel mulighet til å heve kjøpet dersom det foreligger et vesentlig kontraktsbrudd. Heving av bilkjøp krever altså noe mer enn at det "bare" foreligger en mangel ved bilen.

Feil som kun er kosmetiske eller skyldes normal slitasje gir som regel ikke rett til heving. Det samme gjelder i de tilfeller selger utbedrer mangel i samsvar med lovens avhjelpsrett.

Mange tror at man ikke kan heve ved kjøp fra privatperson, men det stemmer ikke. Kjøpsloven § 39 åpner altså for heving dersom mangelen er vesentlig – med mindre selger tilbyr retting innen rimelig tid og i tråd med lovens krav.

Slik går du frem for å heve bilkjøpet

  1. Kontakt selger

  2. Send en skriftlig klage/reklamasjon så raskt som mulig. Husk at det er krav til reklamasjon innen rimelig tid. Forklar hva som er galt og at du ønsker å heve kjøpet. Det er viktig at det fremgår tydelig at dette er en formell reklamasjon – generelle klager eller misnøye er ikke nok.
    Unngå å kun ringe; sørg for å ha skriftlig dokumentasjon. Du kan gjerne følge opp med en telefon, men klagen bør være skriftlig. Reglene for reklamasjon finner du i forbrukerkjøpsloven § 27 og kjøpsloven § 32. Er du usikker på oppsett og hva du bør skrive, anbefaler vi at du bruker skjema fra Forbrukerrådet som utgangspunkt. Du finner skjemaet her.

  3. Dokumenter feilen
    Ta bilder, innhent verkstedsrapporter, f eks NAF - rapport, og samle all dokumentasjon. Jo bedre dokumentasjon, jo sterkere står du.
    Husk at det er kjøper som har bevisbyrden – det vil si at du må sannsynliggjøre at feilen faktisk eksisterer. Beviskravet er sannsynlighetsovervekt, altså at det er mer enn 50 % sannsynlig at kjøper sin versjon er riktig. Mangelfull dokumentasjon svekker saken.

  4. Krev retting eller prisavslag først
    Før du kan kreve heving, må du i de fleste tilfeller gi selger en rimelig mulighet til å rette feilen. Hvis mangelen kan utbedres uten store kostnader, plikter selger normalt å få sjansen. La imidlertid ikke tiden løpe fra deg. Kjøpsloven stiller krav om hevingserklæring innen rimelig tid. 
    Dersom retting ikke er mulig eller ikke skjer i tide, skal det vurderes om prisavslag kan være tilstrekkelig. Det avgjøres konkret i hver sak. Høyesterett har i dommen Rt. 1998 s. 1510 slått fast at prisavslag må vurderes før heving.

  5. Send en skriftlig hevingserklæring
    Hvis problemet ikke blir løst, kan du sende en formell hevingserklæring. Her må du gjøre det klart at du hever kjøpet, oppgi årsaken og kreve tilbakebetaling.
    Du har også krav på forsinkelsesrenter, jf. kjøpsloven § 65 og forbrukerkjøpsloven § 50. Merk at selgeren kan kreve et nyttefradrag, ofte basert på hvor langt du har kjørt bilen.

  6. Ta saken videre om nødvendig
    Hvis selger nekter å godta kravet, har du flere alternativer:

• Klage til Forbrukertilsynet (lang behandlingstid: ofte 1–2 år)
• Ta saken til Forliksrådet (typisk 6–12 måneders behandlingstid)
• Bruke advokat med erfaring fra bilsaker, som kan bidra til raskere løsning og øke sjansen for å vinne frem. Ta gjerne kontakt med oss.

Hva skjer hvis selger godtar heving av bilkjøp? 

Dersom kjøpet heves, altså at selger godtar heving av bilkjøpet, skal du levere tilbake bilen og få igjen kjøpesummen. Det er nok at du stiller bilen til disposisjon der du bor. Selger må hente den eller dekke transportkostnadene – dette er fastslått gjennom rettspraksis og praksis fra Forbrukerklageutvalget. Husk at du ved heving av bilkjøp også i utgangspunktet skal få dekket forsinkelsesrenter av kjøpesummen, eller eventuelt fra reklamasjondato, avhengig av sakens karakter.

Oppsummering – dine rettigheter ved heving av bilkjøp

✔ Du kan heve et bilkjøp hvis bilen har en vesentlig mangel som ikke kan utbedres, eller som ikke blir rettet og heller ikke kompenseres fullt ut med et prisavslag
✔ Forbrukerkjøpsloven gir deg sterk beskyttelse hvis du har kjøpt bilen fra en forhandler
✔ Du må først gi selger en mulighet til å rette opp feilen eller gi prisavslag
✔ Hvis problemet ikke løses, kan du sende en skriftlig hevingserklæring
✔ Oppnår du ikke en løsning av saken, så ta kontakt med advokat. Vi vurderer hevingssaker gratis

Å heve et bilkjøp kan være en krevende prosess, men hvis du står på kravene dine og følger riktig fremgangsmåte, har du gode muligheter for å få pengene tilbake.

Har du en sak å gå videre med? 

Vi har ekspertise på bilsaker, og vi sjekker om du krav ha krav på heving av bilkjøpet. I løpet av kort tid kan vi vurdere om du har en sak det er verdt å forfølge. Vurderingen er gratis og uforpliktende – du bestemmer selv hva du ønsker å gjøre videre.

"Alle" bilforsikringer dekker advokatutgifter

Har du kjøpt bilen som privatperson og hatt den forsikret? Eller solgt en bil som privatperson og hatt forsikring på den? Da har du trolig forsikring som dekker advokatkostnader – dette kalles rettshjelp.
Rettshjelpsdekningen kan gi deg opptil 100 000 kroner i advokatbistand, mot en egenandel. Vi hjelper deg gjerne med å søke dekning – det er ofte enklere når en advokat håndterer dette for deg. Ta kontakt med oss

Les mer om:

Heving av bilkjøp etter biltype:

FAQ - Ofte stilte spørsmål i saker om reklamasjon og heving av bilkjøp: