Heving av bilkjøp mellom private

Overraskende mange vi har vært i kontakt med de siste 12 årene tror det ikke er mulig å heve bilkjøp når både kjøper og selger er privatpersoner. Faktum er at man kreve, og få medhold i heving av bilkjøp, også der begge parter er privatpersoner. Dette følger av kjøpsloven § 39. Kravet er at bilen er mangelfull og at mangelen er å anse som et "vesentlig kontraktsbrudd". Det kan være vanskelig å forstå veien fra en reklamasjon til et hevingsoppgjør, noe vi forsøker å belyse i denne artikkelen.

Hva menes med å heve kjøpet?

Det er kort fortalt at kjøpesum og objekt går tilbake. Partene setter en strek over kontraktsforholdet. Ønsker du å lese mer konkret om dette anbefaler vi vår noe mer generelle artikkel om heving av bilkjøp. 

Heve kjøp når selger er privatperson

Heving av bruktbilkjøp fra forhandler innebærer en noe lavere terskel. Likevel er det altså slik at du kan heve kjøpet også ved kjøp fra privatperson, men det skal en del til. Det må foreligge en kjøpsrettslig "mangel" og denne må utgjøre et "vesentlig kontraktsbrudd". Man kunne skrevet en bok om teamet, da det er sammensatte og konkrete vurderinger fra sak til sak. Husk at du kan ta kontakt med oss direkte for en gratis førstevurdering hvis du står i en sak og lurer på om det finnes et hevingsgrunnlag i saken.

Slik går du frem ved heving av kjøp fra privatperson

Den typiske situasjonen er at du finner en bil på finn. Avtale inngås og kontrakt underskrives. Alt virker greit, men så oppdager du feil og mangler etter kjøpet. Her må du starte med å sende reklamasjon til selger. E-post og/eller tekstmelding anbefales av dokumentasjonshensyn. Ta gjerne en hyggelig telefon i tillegg, men ikke kun det. Er alt av kommunikasjon muntlig får du ikke dokument prosessen, noe som kan bli viktig for videre saksprosess. Leser du denne artikkelen har du antagelig vært gjennom denne prosessen, men opplevd at selger ikke har tilstrekkelig interesse for å løse saken. Hva nå?

Selgers utbedringsrett vs heving av bilkjøpet

Selger har en utbedringsrett. Da må den imidlertid anvendes. Vår erfaring er at private selgere sjelden anvender retten til å utbedre. Enten løser saken seg, eller så opplever kjøper å møte "veggen". En vanlig forklaring fra selger er at hen ikke er å klandre, bilen er solgt "som den er" og lignende. Mange private selgere er ikke klar over ansvaret ved et salg. Med mindre selger tydelige har fraskrevet seg ethvert ansvar, ja - så er det et mulig ansvar for selger. Det er heller ikke mulig å fraskrive seg ansvaret for uriktige opplysninger, eller opplysningssvikt. Mangel kan foreligge selv om selger ikke er å klandre for noe, dersom bilen må ansees å være i "vesentlig dårligere stand". Om den er det, og om mangelen kan føres tilbake til tiden forut for kjøpet er ofte det private parter strides om. Her må det gjøres en konkret vurdering vi kan hjelpe deg med. Ta gjerne kontakt med oss. 

Ønsker du å heve kjøpet er det viktig å sende en såkalt hevingserklæring. Her skriver du at du vil heve kjøpet og begrunner hevingskravet. Husk at det er krav til å kreve heving av kjøpet "innen rimelig tid". Sett en frist. 7 dager er relativt vanlig.

Prisavslag som alternativ til heving av bilkjøp mellom private

Ja, selger har en utbedringsrett. I praksis kommer denne sjelden til anvendelse fordi en privatperson gjerne har begrensede muligheter for å utbedre mangelen. Det melder seg fort spørsmål og usikkerhet. Kan man stole på det kjøper sier er riktig? Velger han riktig og rimeligste verksted, med mer. I rettspraksis har vi sett at prisavslag er det som gjerne er mest aktuelt som en reaksjon mot kontraktsbruddet istedenfor heving. Spørsmålene blir her om det til sist er rimelig at kjøper skal bli avspist med et prisavslag. Det må gjøres en helt kontrakt vurdering, og du gjør derfor lurt i å kontakte oss for å få en pekepinn.

Hva skjer ved heving av kjøpet mellom private?

Dere kan blir enige om hvordan oppgjøret skal foregå. Dette bør nedfelles i en skriftlig avtale. Med loven som bakteppe kan følgende punkter oppstilles:

  1. Selger skal ha tilbake bilen, mot at kjøper får tilbake kjøpesummen.
  2. Kjøper skal ha tilbake kjøpesummen, mot å stille bilen til disposisjon.
  3. Selger kan kreve nyttefradrag hvis kjøper har hatt vesentlig nytte av bilen.
  4. Kjøper kan på sin side kreve renter av kjøpesummen.
  5. Bilen må kunne tilbakeleveres i vesentlig samme stand. Hvis man her møter på utfordringer må det gjøres en konkret vurdering.

Dekning av utgifter til advokat

Er det uenighet mellom de private partene i en hevingssak er det stor sjanse for at begge parter får dekket 80% av utgiftene til advokat inntil maks kr 100 000. En egenandel tilkommer. Du kan altså først få en førstevurdering gratis og deretter dekning hvis du ønsker bistand. Denne dekningen gis over den helt ordinære bilforsikringen. Biladvokaten hjelper deg med dette.

Har du kanskje en sak, men sliter med å komme videre?

Kontakt oss for vurdering av din sak i dag.

Les gjerne mer om: